Weekzjoernaal
 

JEU DE BOULES


 

Jeu de Boules een leuke sport voor jong en oud

 

Zoals een ieder van korfbal vereniging Olympia `22 wellicht bekend is  bevindt zich naast het clubgebouw een Jeu de Boules baan. Elke maandag avond van 19.00 uur tot ca. 21.30 uur komen daar een achttal gezellige mensen uit Borculo bij elkaar om een potje Jeu de Boules te spelen. De voorzitter van Olympia `22 heeft ons gevraagd om voor het clubblad eens wat te vertellen over onze wekelijkse Jeu de Boules bijeenkomst. Dit willen wij natuurlijk graag doen.

Ten eerste zal ik de spelers aan u voorstellen die bij de club horen. Te beginnen met de dames.

Dieneke Brocker, Alie Urbaan, Gerry Teunissen en Greet Nengerman. De heren, Henk Hennink, Henk Bannink, Gerrit Gönning en Albert Nengerman.

Hoe wordt Jeu de Boules gespeeld

Jeu de Boules zoals wij die spelen heet eigenlijk Petanque. Het officiele speelveld is een grindbak van 2x13m. Die bij ons meet 2x3= 6x13m. Het spel wordt gespeeld met stalen ballen die ongeveer 750 gram wegen. De but of ook wel butje is een klein balletje van 30mm doorsnede. But komt uit het Frans en betekend `het doel`. Het butje wordt door een speler weggeworpen. Het is nu zaak om met de worp van de stalen bal het butje zo dicht mogelijk te benaderen. De speler of zijn team die, nadat alle ballen geworpen zijn, het dichts bij het butje ligt krijgt(en) een punt(en).

 

Voor deze sport is weinig infrastructuur nodig en de opzet en spelregels zijn simpel. Deze sport vraagt behendigheid en weinig fysieke kracht. Dus iedereen kan er aan mee doen. Frankrijk is de bakermat van dit spel. In dit land beoefenen circa 17 miljoen vrije tijdspelers deze sport. Elk dorp heeft wel een Jeu de Boules baan.

Het spel op maandag avond

Jeu de Boule wordt gespeeld in de open lucht. Dus bij regenachtig weer gaat het feest niet door. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Kou maakt niet uit, daar kleden wij ons op. Wat dat betreft kun je zeggen dat wij echte bikkels zijn. Het seizoen begint al vanaf begin maart en eindigt circa eind september.

 

Om zeven uur wordt een ieder verwacht op de baan. De attributen worden vervolgens uit de berging gehaald. De koffie in de kantine wordt alvast klaar gezet. Daarna wordt geloot en worden meestal twee of vier teams samengesteld die tegen elkaar uitkomen. Daarna gaat het spel beginnen. Het team dat het eerste 13 punten behaald heeft gewonnen. De punten worden in een schrift genoteerd. Meestal worden er twee potjes gespeeld. Voor het tweede potje wordt door loting gewisseld van team, zodat je niet altijd met de zelfde spelers speelt. Het gaat er soms behoorlijk fanatiek aan toe. Maar altijd met een glimlach, want het is maar een spel, maar toch, je wilt natuurlijk wel winnen. Als het tegen negen uur loopt dan begint iedereen zin in koffie te krijgen. De attributen worden opgeruimd en op naar de kantine. En onder het genot van koffie of thee met koekje wordt nog wat nagebabbeld en worden de laatste nieuwtjes uit Borculo doorgenomen. Om circa half tien keert iedereen weer huiswaarts.

 

Misschien is Jeu de Boules wat voor jou?

Als je denkt, dat Jeu de Boules lijkt mijn wel wat, neem dan contact op met Henk Bannink, telefoon nummer  0545 271732 of kom op maandagavond eens langs om vrij blijvend een potje mee te spelen. De contributie bedraagt 5,75 EURO per kwartaal per persoon. Dus 23 EURO per jaar. Het is een leuk spel voor jong en oud en zeker niet oubollig.

 

Albert NengermanAgendaUitslagen

Klik hier voor alle uitslagen.
22 april 2018
Olympia '22 1 - Phenix '72 1:  - 
Olympia '22 2 - Apeldoorn 5:  - 
21 april 2018
Regio '72 5 - Olympia '22 3:  - 
Duko A1 - Olympia '22 A1:  - 
Olympia '22/'t Overschotje C1 - Zwart Wit C1:  - 
Olympia '22 D1 - Olympus '58 D1:  - 
Olympia '22/'t Overschotje C2 - Olympus '58 C1:  - 
Olympia '22 E2 - NKC '51 E4:  - 
Olympia '22 F1 - Devinco F1:  - Wedstrijdprogramma

 • Bekijk wijzigingen.

  Gewijzigde wedstrijden
  Olympia '22/'t Overschotje C2 - WIKO/Aladna C1
  Zaterdag 9 juni
  Tijd: 14:00

  Olympus '58 D1 - Olympia '22 D1
  Zaterdag 19 mei
  Tijd: 10:30

Geen wedstrijden gevonden


Geen verslagen gevonden of het verslag is niet openbaar.

Verslagen

Shop met je hart 234x60